Bangkok life

Een samenleving groeit wanneer oude mensen bomen planten waaronder ze zelf nooit zullen zitten om van de schaduw te genieten.  Goede mensen doen goede dingen voor andere mensen.  Dat is het en klaar.

After life, Netflixserie

Dag vrienden van de zon,

Waar was ik gebleven ?

Juist ja, dat ik graag snel weer het vliegtuig op wilde richting Thailand.

Dat was wel even buiten de waard gerekend.  Omwille van allerlei redenen, waar ik u verder niet met ga lastig vallen, geschiedde mijn vertrek wat later dan gepland.  That’s life, denk ik dan, plannen maken om die telkenmale weer aan te passen als de omstandigheden daar om vragen of me ertoe dwingen.   

Maar nu beste lezers, vertoef ik weer op Thaise bodem.

Met dagelijks een zonnetje van circa 37 graden Celsius op mijn schedelpan, hoef ik van de gasrekening vooralsnog niet wakker te liggen.

En jawel, ik ben niet zomaar in Thailand, echter wel in het fameuze Bangkok.  Een grootstad zonder begin en zonder einde, zo lijkt het wel.  Een grote markt of een kathedraal waarrond het centrum zo een beetje opgebouwd is, daar doen ze hier in Thailand niet aan mee.  Alles is verspreid over een grote oppervlakte en overal liggen geheime schatten verborgen, net zoals de doffe ellende ook overal op de loer ligt.

Het is de vierde keer dat ik hier ben en de eerste drie keren kon ik niet snel genoeg mijn biezen pakken om weer de stad uit te zijn.  Te druk, te vervuilend, te duur, teveel confronterende ellende, te weinig natuur, te weinig rust …

Deze keer is mijn ervaring echter anders, want ik ben geneigd hier langere tijd te blijven om de stad beter te leren kennen.  Hoe dieper ik ergens in duik, hoe meer ik alle facetten te zien krijg, zowel de deugddoende als de pijnlijke.  Maar hoe meer ik ook van een plek (of een persoon) ga houden.  Als ik de tijd ervoor neem is er altijd iets om van te houden, waar (of bij wie) ik ook ben.

Zoals vaak in mijn leven heeft dit alles vooral te maken met me omringd weten door fijne mensen.  David, een Spaanse kameraad met een hart van goud en die hier al 5 jaar woont, heeft me al veel verborgen paradijsjes in de stad getoond.  Rachel, een Australische vriendin met evenzeer een warm hart, gaat soms met me de natuur in om rust op te zoeken en te praten over het leven zelve.  Nong, mijn beste vriendin hier in Thailand, biedt me een gratis verblijf en haar erg deugddoende vriendschap aan.  Dus ja, ik val in herhaling zonder dat het een teken van vroegtijdige dementie is, maar ik voel me opnieuw super gezegend door wie ik op mijn pad tref terwijl ik als rondreizende ziel onderweg ben in een land waar ik me best wel thuis voel maar ook altijd een ‘vreemde’ zal blijven.

Doorheen het onderweg zijn en de afwisseling die eigen is aan het leven waarvoor ik kies, zijn er toch ook bepaalde constanten die steeds terugkeren in mijn leven zonder dat ik er doelbewust op aanstuur.  Zo ontdekte ik bij toeval een aantal plekken waar ik opnieuw mee een potje volleybal kan spelen.  Niet dat ik er goed in ben, maar ik doe het wel supergraag.  Het levert me plezier op en ook nieuwe fijne contacten met de mensen met wie ik speel.  Soms speel ik met andere ‘farang’ (buitenlanders), soms enkel met Thaise kornuiten.  In het laatste geval versta ik geen jota van wat er gezegd wordt.  Maar samen spelen, lachen en plezier maken verbindt over de taalbarrière heen.  En dat ervaar ik vaak als echt bijzondere en ook deugddoende momenten.

Ook me laten raken en inspireren door mensen die zich met een groot hart inzetten voor het welzijn van anderen blijft een rode draad doorheen mijn leven.  En zo hier en daar mag ik daar ook zelf een kleine bijdrage aan leveren.  Zo ontmoette ik onlangs Rose, een vrouw uit Singapore, die elke dag 45 straathonden te eten geeft en met ze naar de dierenarts gaat als dat binnen haar financiële mogelijkheden ligt.  Dat vind ik zo ontzettend bijzonder, iemand die aandacht en zorg geeft zonder dat het moet, zonder dat het financieel iets opbrengt, en zodoende vanuit een goede inborst haar tijd en geld besteedt aan zij die het goed kunnen gebruiken.  In dit geval aan dieren waar nagenoeg niemand anders nog naar omkijkt. Geregeld ga ik samen met haar op pad, om te genieten van wat ik zie gebeuren.  Ik heb ook enkele sponsors met een groot hart voor dieren gevonden, die een donatie hebben gedaan, een bedrag dat bijgelegd wordt bij de mengeling van 5 kg kip, rijst en hondenbrokken die elke dag bereid wordt of de dierenarts die soms betaald moet worden.  Als er nog mensen zijn die graag een bijdrage willen leveren aan een project als dit, laat het me gerust weten.

Geregeld de natuur opzoeken is ook iets wat blijft terugkeren, ondanks dat ik tijdelijk in de grote stad vertoef.  Zo bezocht ik Kanchanaburi, een mooie omgeving in het westen van Thailand met prachtige watervallen.  Waar ik in mijn tentje kon kamperen en genieten van een eenvoudig leven dat me ook intens gelukkig maakt.  Binnenkort ga ik Nan ontdekken, een bergachtig en groen gebied in het noorden.  Het is deugddoend om mijn verblijf in de stad al eens af te wisselen met een weekje in de natuur.

Doorheen dit alles blijf ik het leven ook beschouwen als een levenslange scholing inzake zo gelukkig als mogelijk zijn, als wie ik ben en met wat ik kan en niet kan.  Zo leidde een bijzondere vriendschap laatst tot het inzicht dat ondanks het oprecht graag zien van elkaar, onze wegen zullen scheiden en de mogelijkheden die er onderling zijn in de toekomst zullen veranderen.

En dan ben ik blij dat ik kan huilen om het verdriet dat er is, zonder dat ik ga overdrijven en zonder dat ik het onder de mat hoef te vegen.  En dat ik nog steeds dankbaar kan zijn voor dat wat er was, en dat wat nog steeds mogelijk zal zijn in de toekomst als ik mijn hart niet afsluit.  Processen die ik geleerd heb en nog steeds aan het leren ben door het leven zelf, terwijl ik on the road ben en ongeacht de plek waar ik op dat moment ben.

En zo hobbel ik verder in mijn leven, verdwalend in de straten van Bangkok waar ik vaak aangenaam verrast wordt door wat ik per toeval aantref als ik onbestemd onderweg ben.

Dankbaar voor hoe mijn leven me momenteel vergaat, met de talloze mogelijkheden en uitdagingen die daarbij horen.

Vanuit het levendige Bangkok stuur ik veel hartelijke groeten voor iedereen die mij lief is,

Geert    

10 thoughts on “Bangkok life

 1. Ingrid Persyn

  Ontroerend mooi Geert. Je raakt me keer op keer. Je liefde voor de natuur, je liefde voor de mensen, je kwetsbaarheid…Geniet van het leven! Viva La Vida! Pura Vida! Warme knuffel, Ingrid

  Like

  Reply
  1. geertdegroof Post author

   Dag Ingrid. Dank je wel voor je bericht. Ook al doe ik het schrijven van harte, het doet toch elke keer deugd als ik lees dat het ook anderen raakt en inspireert. Ik ga dat zeker verder doen, genieten van het leven hier. Ik ervaar het echt als bijzonder en ben er enorm dankbaar voor, zelfs op de momenten dat het niet altijd echt mee zit. En ik wens jou daarin graag hetzelfde toe, geniet van je leven en dat wat waardevol voor je is. Ik stuur je heel veel hartelijke groeten en een dikke knuffel ! Geert

   Like

   Reply
 2. Bart Verschueren

  🙏 dank alweer voor je inspirerende ontboezemingen. Vuurloop op De Schans gaat niet door, maar we gaan dan met Ans en Nol weekendje naar Monchau. Warme groet.

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Like

  Reply
  1. geertdegroof Post author

   Dag Bart. Van harte 🙂 Ik hoop dat het weekendje samenzijn met Ans en Nol in Monchau deugd heeft gedaan. En wie weet gaat de vuurloop volgende keer wel weer door. Ik wens jou/jullie alleszins het allerbeste toe. Ik hoop dat het goed gaat met je begeleidingswerk als zelfstandige en dat je nog geniet van het samenzijn met de mannen in je sauna. Ik stuur je veel hartelijke groeten & een dikke knuffel !

   Like

   Reply
 3. Flip Van Hoorebeke

  hela goeie vriend, merci voor uw hartelijke brief! Ja,het is echt tof om te lezen hoe gij onderweg zijt. Ik herken daarin eigenlijk ook de manier waarop gij zweethutten begeleidde: open,zonder een echte playlist,met super opvangende oren en super ziende ogen kondegij vaststellen wat er bij iedereen leefde en van daaruit werd verdergebouwd. Ik kan me dus heel goed voorstellen wat het betekent voor u van zo onbevangen doof Bangkok te struinen en in te spelen op wie of wat ge tegenkomt.Tof!!!Heel tof!!!

  Ik wens u nog heel veel heldere sterren die ge onderweg tegenkomt Geert,veel intense momenten en ook den tijd die ge pakt om daarop te reflecteren…

  Nu ik dit schrijf valt op hoe anders wij reizen…wel met een plan om te zien en ook met een veel kortere tijd. Neen hoor,ik heb daar echt geen spijt van omdat het toen zo bij ons manier van leven en werken paste,maar zeker en vast waren wij “nen toerist” en bleven we heeeeel aan de oppervlakte van wat er leeft…

  En zo is alles en iedereen anders en mekaar aanvullend…

  Morgen vertrekken we voor een weekske naar Texel.Daar zien we zeer naar uit.Anit moet nog uitkijken hoe het zit met haar energie en spierpijn,maar we zijn ermee weg,we hebben een vogelboek meegekregen van een vriend in de akademie en zo kunnen we kijken en proberen herkennen.Ik kijk er ook naar uit naar de zee en het varen en of we zeehonden zullen zien Ja,dat hoop ik zeer!!!

  Goe,zeg maatje,amuseer u ginder nog goe…als we op het eiland zijn dan zullen we zeeeeeker weer aan u en de Fred en Terschelling denken en dus gaan we ons ook goe amuseren.

  nb voor mij mag de wind wel gaan liggen,nu is hij soms heeel fel.

  Daaaag en lieve groet,flip

  Op wo 6 apr. 2022 17:53 schreef MitakuyeOyasin – de travelblog van Geert :

  > geertdegroof posted: ” “Een samenleving groeit wanneer oude mensen bomen > planten waaronder ze zelf nooit zullen zitten om van de schaduw te > genieten. Goede mensen doen goede dingen voor andere mensen. Dat is het > en klaar. After life, Netflixserie” Dag vri” >

  Like

  Reply
  1. geertdegroof Post author

   Dag lieve kameraad. Dank je wel voor het mooie dat je me toewenst. En zoals iedere vogel zijn eigen lied zingt, reizen wij ook allemaal op onze eigen wijze door het leven. Ik hoop dat jullie het goed hebben gehad in Texel. Heb je mijn hartelijke groeten overgebracht aan de zeehondjes op de zandbanken daar ? 🙂 Ik denk vaak aan jullie en binnenkort zien we elkaar weer eens in de cirkel via de zoom, waardevolle momenten en deugddoend om te ervaren dat de vriendschap in onze zweethutfamilie blijft bestaan, zelfs als we een verschillende richting uitvliegen. Ik stuur veel hartelijke groeten en dikke knuffels voor jou en Anit lieve vriend ! Geert

   Like

   Reply
 4. Rein van Delft

  Hoi Geert
  Bedankt voor het delen van je levensreizen. Reis op deze manier van afstand toch al een hele poos met je mee. Leuk om ook de reactie van Flip te lezen. Hele mooie momenten ervaren in de zweethutten die jullie samen neergezet hebben.
  Aho mitakuye oyasin, Rein

  Like

  Reply
  1. geertdegroof Post author

   Dag Rein. Het doet me deugd een bericht van je te lezen. Ik denk ook met warmte terug aan de zweethutten waar je toen vaak mee bij was. Ik was nog jong en had nog veel te leren (en nu nog steeds). Maar de basis zat altijd wel goed, mensen graag zien en samen in de cirkel ruimte creëren voor dat wat er is aan mens zijn. Hier op mijn reis timmer ik nog steeds verder aan die weg, zij het niet meer letterlijk in de zweethut, wel door te oefen met de mensen en situaties die ik tegen kom op mijn pad. Als ik weer eens in België kom, geef ik één of twee zweethutten voor wie er graag nog eens mee bij is. Laat me gerust weten als je graag vrijblijvend mee uitgenodigd wordt. Verder hoop ik dat het ook goed gaat met jou. Dat je je weg bewandelt zoals het voor jou goed aanvoelt, met alle cadeaus en uitdagingen die daar ongetwijfeld bij horen, en met mensen rondom je heen die je graag ziet. Ik stuur je in gedachte veel hartelijke groeten en een dikke knuffel ! Geert

   Like

   Reply
 5. Jolanda

  Hoi Geert
  Wat goed om get vervg van je reis te lezen. Het is avontuurlijk en boeiend, makkelijk geschreven. Het is wellicht leuk om jouw verhaal voor te lezen in de vorm van de podcast waar we het samen over hebben gehad. En voordat jouw verhaal wordt gepubliceerd even een live gesprekje te doen en dit in de podcast met jouw verhaal te integreren. Lijkt me leuk om te doen al was het alleen al om jonge mensen die als ziel op reis gaan te inspireren. Ik hoor je graag. Hartegroet Jolanda

  Like

  Reply
  1. geertdegroof Post author

   Dag Jolanda. Als ik jonge mensen mee kan inspireren doe ik dat graag 🙂 Ik zal je contacteren via Whatsapp en dan kunnen we kijken wanneer we dit kunnen inplannen. Ik hoop dat het goed gaat met jou, Marcel, Do en alle andere mensen die je na aan het hart liggen. Hartelijke groeten & dikke knuffel ! Geert

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.