Balanske

“Ik ben altijd onderweg
Ik leef onrustig en onzeker
Tussen de Liefde en de Leegte”

Stef Bos

Geert met hondBeste lezers,

Na zowat een maandje of 8 op schok te zijn geweest, lijkt dit blog mij een prima aanleiding om eens een balanske op te maken.

Hoe staan de zaken ervoor ?

Doen we er nog eens een maandje of 8 bovenop ?

Pak ik morgen mijne schoofzak om terug te keren naar België ?

Dat soort pertinente vragen, daar dient uw blogger in al zijn wijsheid telke male maar weer een antwoord op te verzinnen.

Dus waarom zouden we daarover niet eens wat meer uitwijden in dit tot dusverre super interessante reisblog vol leuke weetjes, ditjes en datjes ? Precies. Sommigen onder jullie denken misschien dat ik de onderwerpen voor deze blogjes zomaar los uit de pols schudt. Wat inderdaad grotendeels klopt. Maar toch.

Laten we beginnen met de overweging om terug naar België te keren. Om daar dan dag en nacht met mijn mondmasker rond te lopen en 1.000 keer per dag een nieuwe Corona-statistiek door mijn strot geduwd te krijgen. Dat dacht ik niet ! Ik zou wel behoorlijk van het loodje getikt moeten zijn. Hier loop ik hele dagen rond zonder mondmasker en geen kat die er zich een buil aan valt. Geen enkele snuiter hier op het eiland heeft het virus tot dusverre opgelopen.

Gevaarlijke praat is dit. Want als de Corona-pleuris hier morgen uitbreekt en ik hang met mijn uitgemergelde longen aan een beademingsapparaat, zie ik de bui al hangen. Dubbel en dik verdient met die franke muil van hem !

Afin, ik blijf dus hier. Daarmee zou ik dit blog dus normaliter gezien stillekesaan weer kunnen afronden.

Zij het niet dat mijn balanske er in de realiteit iets complexer uitziet.

Om te beginnen en niet in het minst, zijn er meer en meer momenten waarop ik mijn familie en vrienden intens mis.

Quint met ijsjeNemen we als voorbeeld Quintje, het zoontje van mijn broer. Mijn petekind en in alle objectiviteit, tevens het mooiste kindje van heel de wereld. Een eigenschap die hij, daar hoeven we ook in dit blog niet flauw over te doen, geenszins van zijn papa geërfd heeft.

Welnu, als ik die kleine kornuit zie groeien als kool en voor de cam kusjes zie uitdelen dat het een lieve lust is, dan krijg ik bij wijle weleens een ferme krop in de keel.

Idem dito voor iedereen in mijn familie en de vele goede vrienden die ik zo ontzettend graag zie.

Het leven gaat verder. Ook als Biebie zo nodig een wereldreis wilt maken. Natuurlijk. En zo tikt de klok dus verder en besef ik meer en meer dat ik soms waardevolle momenten van samenzijn mis.

Mijn grootmoeder is gestorven als gevolg van het Corona-virus.

Bebonneke_corIk heb afscheid van haar genomen voor ik vertrok en een video mee genomen waarop ze zingt, als een mooie herinnering.

Ik hield rekening met dit scenario voor ik vertrok.

En toch doet het wel veel met me dat ik op zo een moment te ver weg ben om bij mijn familie te zijn. Het doet wel veel met me dat ik Quintje enkel via de cam zie groeien als kool.

Dus toch maar stante pede terug naar België ? Nee, zover ben ik nog niet. Maar het speelt en leeft in mijn hart en zal op een dag mee de balans doen omslaan die me weer naar huis brengt.

Park FamilieMijn familie van herkomst, mijn Zweethut-familie, mijn Ubuntu-familie, mijn Agape-familie, mijn Allerbeste Vriend en haar familie en veel anderen die een enorme warme plaats in mijn hart hebben.

Een andere oorzaak die de balans af en toe ferm doet kwakkelen, is het feit dat Thailand me ook meer en meer zijn andere gelaat laat zien.

Een gezicht waar ik bij tijde heel verdrietig van word. Zo is er recent beslist om het project van Happy Food on hold te zetten.

Tot dusverre konden we garanderen dat al de middelen die ingezameld werden integraal naar mensen in nood gingen. Sinds kort gaat dat niet meer. Corrupte mensen met macht eisen een deel van de koek op met gevaar voor gevangenis als we daar niet op ingaan. En dit schijnt een vrij normale aangelegenheid te zijn in Thailand en op een eiland als Koh Panghan. Dus stoppen we met onmiddellijke ingang het verzamelen van nieuwe donaties. Daarnaast zijn er Thaise mensen die vinden dat een Thaise persoon meer recht heeft op onze rijst dan een Birmese persoon. Los van wie het het meest in de penarie zit, wat wel degelijk de beslissende factor moet zijn tijdens dit verdeelproces.

En dan beste lezers, schieten woorden mij te kort hoe mijn hart in 1.000 stukken breekt. Dat mensen liever de boel naar de kloten helpen uit persoonlijk winstbejag, dan diegenen te helpen die zwaar te leiden hebben onder financiële moeilijkheden zoals bijvoorbeeld nu met de actuele Covid-situatie.

Het liefst zou ik dan ver weg kruipen in een klein hoekje. Of weg vluchten naar niemandsland waar dit soort gedrag niet aan de orde van de dag is. Maar niemandsland bestaat niet. Overal waar ik naartoe zal reizen zal ik te maken krijgen met dit soort toestanden. In meer of in mindere mate.

Dus ik heb besloten om nog een tijdje te blijven. Verder te zoeken naar het medicijn van mijn reis, vast besloten het te vinden vooraleer ik terug keer. Het onacceptabele leren aanvaarden en ondanks alles met een open hart mijn weg blijven gaan. Zonder te stoppen met het goede te zoeken en te vinden. Want dat is er ook altijd en overal natuurlijk. Zo zijn er ook ontzettend veel helpende Thaise mensen. Ook daarvoor schieten woorden mij tekort. En zo is het op elke plek in de wereld vermoed ik. Dus ik kan naar mijn gevoel niet anders dan leren hoe hierin mijn weg te vinden.

MaaltijdEn zodoende zal ik mee blijven zoeken naar een andere manier om de mensen te steunen die het hier moeilijk hebben.

En die manier zal ik ook vinden.

Wellicht op veel kleinere schaal dan het project.

Maar alle beetjes helpen.

Dat zie ik in de ogen van de mensen als ik help waar ik kan en met wat ik kan. En daarbij interesseert het mij geen fuck of ze Birmees, Thais of iets anders zijn. Het zijn mensen voor wie hulp welkom is en niets anders dan dat is belangrijk voor mij.

En ik kan het hier mooi verwoorden. Maar geloof me, het gaat met verdomd veel vallen en opstaan. Gelukkig weet ik dat al de mensen die ik mis op dit moment en die me graag zien, me steunen op dit pad. Zonder dat te bevragen weet ik dat 200 % zeker en dat helpt me enorm !

Last en not least is er nog een reden waarom ik vooralsnog niet vertrek uit Koh Panghan. En dat is dat ik hier een tryout ga doen van wat ik het liefste deed in België. Het begeleiden van groepen en het creëren van cirkels. Een workshop over het belang van familie in de ruime zin van het woord.

VuurFamilie als een groep van mensen bij wie we welkom zijn als wie we zijn. En waar de spirit van community heerst, elkaar graag zien en het beste in onszelf en elkaar naar boven halen.

Oefenen in geven, dat even belangrijk is als ontvangen.

Ruimte creëren voor kwetsbaarheid, stilte, plezier, speelsheid, humor, steun, ceremonie, een danske en zo verder.

Ik zal kijken of het aanslaat hier, wat ik niet zeker weet. Maar ik wil het op zijn minst geprobeerd hebben voor ik dit eiland weer verlaat.

Dus helaas pindakaas kom ik nog niet naar huis.

Ik voel dat mijn reisverhaal nog niet rond is.

Wanneer wel, dat zal ik merken als het zover is. Hetzij van binnen uit. Hetzij omdat op 26 sept mijn visum hier in Thailand niet meer verlengd wordt. En tot die tijd blijf ik onderweg, onrustig en onzeker, tussen de Liefde en de Leegte …

Hartelijke groet & vurige hug voor iedereen die wilt,

Geert

16 thoughts on “Balanske

 1. Bart Verschueren

  Dank voor je blog Geert. Vandaag had hier normaal de mannensauna/pizza-editie doorgegaan, die ik om de bekende reden heb afgelast. Maar ik denk aan jou en wens je een fijne tijd toe. Dat je je familie en vrienden mist is goed. Erger zou het zijn indien je niks voelde. Je bent een fijne kerel. Heb je nog ergens een postadres in België? Warme hug, Bart.

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Like

  Reply
  1. geertdegroof Post author

   Dag Bart,

   Jammer dat je de sauna hebt moeten annuleren. Het is zo mooi om op een open en verbindende manier te kunnen samen zijn. Ik hoop dat het zo snel als mogelijk weer door kan gaan 🔥

   Ik denk ook aan jou als een warm en mooi mens. En die vibe kan op het gemakje 12 000 km overbruggen 😊

   Ik heb nog een postadres in België, dat is bij mijn vader. Ster 3, 9100 Sint-Niklaas.

   Ik wens je het allerbeste toe daar in Schoten-city !

   Hartelijke groet & big hug ❤

   Geert

   Like

   Reply
 2. Ingrid Persyn

  Lieve Geert. Wat weer een mooi verhaal. Je helpt elkeen waarvan jij vindt die er nood aan heeft. Ik lees dat je onrustig, onzeker en zoekende bent. Wat ik vooral lees is de schoonheid van je persoonlijkheid. Je eerlijkheid en je kwetsbaarheid. Geniet verder van je mooie levensreis! Ik wens je heel veel moois, rust en liefde toe. Warme groetjes, Ingrid

  Like

  Reply
  1. geertdegroof Post author

   Dag Ingrid,

   Dank je wel voor je bericht. Dat is fijn om te lezen 😊

   Ik ervaar jou ook als een mooi mens, wellicht de herkenning van een goed hart ❤

   Ik ga hier inderdaad nog verder genieten.

   En ik wens jou en je gezin ook het allerbeste toe voor daar in België !

   Hartelijke groet & hug 🔥

   Geert

   Like

   Reply
 3. Roos Blanckaert

  Intense mooiheid in een authentiek reisverhaal. Het ontroert!

  Outlook voor Android downloaden

  ________________________________

  Like

  Reply
 4. Klara

  Dag Geert
  Heel fijn je te lezen en mooi ook om de foto’s te zien van je dierbaren. Op en top Geert.
  Wat mooi dat je opnieuw cirkels in de wereld gaat zetten. Ik vind dat je daar een talent voor hebt 🙂
  Veel lieve groeten, Klara

  Like

  Reply
  1. geertdegroof Post author

   Dag lieve Klara,

   Dank je wel voor je bericht 😊

   Aanstaande vrijdag begin ik er aan, de organisatie van mijn eerste cirkel in 10 maanden is een feit 🔥

   Ik wens jou/jullie daar ook het allerbeste toe.
   Dat het je ondanks de uitdagende omstandigheden in België goed mag gaan ❤

   Hartelijke groet & knuffel,

   Geert

   Like

   Reply
 5. jose bos

  Ik lees je blog een eerste keer, Geert, en dat komt binnen, roept allerlei op. Om dat je m’n jongste bent, omdat je het zo goede doet daar, omdat ik je mis. Dan herlees, herlees, herlees ik… tot wat ik lees zakt en ik laat zijn wat is.

  Ik onthoud van wat ik lees in het bijzonder: *- Het onacceptabele leren aanvaarden en ondanks alles met een open hart mijn weg blijven gaan.* *- Ik ga een workshop-tryout doen over het belang van familie in de ruime zin van het woord.* *Ruimte creëren voor kwetsbaarheid, stilte, plezier, speelsheid, humor, steun, ceremonie, een danske en zo verder.* – Ik voel dat mijn reisverhaal nog niet rond is.*..* *En tot die tijd blijf ik onderweg, onrustig en onzeker, tussen de Liefde en de Leegte …*

  Heel mooi vind ik dat. Ik wens je toe dat je verdere reis, onderweg tussen de Liefde en de Leegte, je ook veel deugd mag doen… Met bijzonder warme knuffel! Je moeder

  Op za 1 aug. 2020 om 12:08 schreef MitakuyeOyasin – de travelblog van Geert :

  > geertdegroof posted: “”Ik ben altijd onderweg Ik leef onrustig en onzeker > Tussen de Liefde en de Leegte” Stef Bos Beste lezers, Na zowat een maandje > of 8 op schok te zijn geweest, lijkt dit blog mij een prima aanleiding om > eens een balanske op te maken. Hoe staan de zaken ervo” >

  Like

  Reply
  1. geertdegroof Post author

   Dag Mama,

   Dank je wel voor je bericht.

   Ik ben er me bewust van dat wat ik schrijf gelezen wordt door jullie. En dan vraag ik mij wel eens af wat je ervan gaat denken. Terwijl ik de pen toch zo vrij als mogelijk en vanuit het hart zijn weg laat gaan.

   Wees gerust, mijn reis doet me ook heel veel deugd. Ik ben gelukkiger dan dat ik me ooit gevoeld heb in mijn leven. Ondanks alle uitdagingen die er ook bij horen.

   Regelmatig denk ik nog aan Wiron. Wat zou ik hem ook graag eens wat vertellen over mijn reis. Hij zou ervan smullen denk ik.

   Ik wens je het allerbeste toe daar in het verre België. Dat het je mag lukken om je weg te vinden in je leven met de situatie die er is.

   Hartelijke groet & knuffel,

   Je jongste zoon Geert

   Like

   Reply
 6. Lieve Verhelle

  Dag Geert,,
  Ik lees telkens graag je blog, heb nog nooit gereageerd, maar nu wil ik dit graag doen. Je weet me telkens te raken met je woorden, je verhalen maar meest nog met je eenvoudige, eerlijke helderheid! Schoon mens! Het hart open en op de juiste plaats. Laat ons de cirkels verbinden over de grenzen heen en geven wat we kunnen geven, ontmoeten waar we kunnen ontmoeten, raken wat, waar en wie we raken! Geloven in de droom van een wereld in respect en liefde voor elkaar en voor deze mooie plaats waar we allen op leven. We zien er naar uit om jou terug te mogen ontmoeten met al je ervaringen, ontdekkingen en wijsheid hier in Frankrijk of in België! Groetjes van ons allen vanuit la Geneytouse waar we bezig zijn met de tweede quest en waar covid voor het ogenblik nog steeds geen inspraak heeft! Lieve

  Like

  Reply
  1. geertdegroof Post author

   Dag Lieve,

   Dank je wel voor je bericht.

   Fijn om te geloven in een droom waar ik niet alleen in sta. Ik weet nog niet hoe het hier allemaal verder zal verlopen. Maar op een dag kom ik me aansluiten bij La Geneytouse als die mogelijkheid er dan nog is. Mee mijn energie steken in een community waar ik in geloof en achter sta ❤

   En tot die tijd, probeer ik het hier. Komende vrijdag organiseer ik mijn eerste cirkel in Koh Panghan. Ik zal me verbonden voelen met jullie en me gesteund voelen door alles wat ik geleerd heb tijdens mijn opleidingen bij Agape.

   Ik ben blij dat de questen zijn kunnen doorgaan tot nu toe. Zoveel moedige questers, assistenten en jullie die het organiseren. Dank je wel om dat elke keer weer in de wereld te zetten 🙏

   Ik wens jullie het allerbeste toe en tot we elkaar weer ontmoeten !

   Hartelijke groet & hug voor jou en je familie 🔥

   Like

   Reply
 7. Jan Briinkman

  Weer een mooie blog van je, Geert, ik lees ze graag. Zeker nu ik zelf niet meer reis/ wil reizen, ook niet voor mijn werk. Mijn hart breekt ook als ik je verhaal over het op hold zetten van je Happy Food project lees. Ja, ook ik ervaar nu veel egocentrisme en slechtheid op de wereld, in Nederland, in Thailand, where ever. De verleiding is dan groot om weg te kijken en cynisch en hard te worden. Om de pijn maar niet te hoeven voelen. Ik herken me in je pijn, je zoektocht en je poging met open hart je weg te blijven gaan en je commitment naar kwetsbare mensen. Mensen als jij houden de wereld draaiend. Keep going en alle goeds, daar!
  Jan

  Like

  Reply
  1. geertdegroof Post author

   Dag Jan,

   Dank je wel voor je bericht !

   En gelukkig voel ik me omringd door veel andere oprechte mensen die een belangrijke steen bijdragen aan een mooiere wereld 😊

   Geniet nog van het meereizen via de blogs Jan.

   Hartelijke groet & het allerbeste toegewenst 🙏

   Geert

   Like

   Reply
 8. Annemie

  Hey Geert steeds fijn om je te mogen lezen, dank je wel om je eerlijke binnenroersels vanuit het hart te delen, hoe mooi je intentie om daar cirkels samen te brengen, samen te verbinden. Heerlijk wat je doet. Nog een fijne tijd daar met jezelf en al wat is tussen de liefde en de leegte. Warme 💞🔥groet, Annemie

  Like

  Reply
  1. geertdegroof Post author

   Dag Annemie,

   Het schrijven en delen is van harte ❤

   Fijn om te lezen dat je graag leest wat ik schrijf vanuit het hart.

   Aankomende vrijdag staat mijn eerste cirkel op het programma. Spannend en ik heb er ook veel zin in 😊

   Het allerbeste toegewenst en hartelijke groet 🙏

   Geert

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.