Onbeschaamd

“Who needs a heart when a heart can be broken”

(Tina Turner)

Beste lezers,

Gezeten in een hostel in Mae Hong Son, kies ik ervoor om blog-gewijs even een persoonlijke kaart te trekken. 

Het Noord-Amerikaanse Lakota-volk schijnt geen woord te kennen voor schaamte, omdat dat simpelweg niet aan de orde is in hun cultuur.

Geert Blog 3 - fotoToen ik dat vertelde aan een vriendin vermoedde ze dat daar veel onheil van zou komen bij ons in het Westen.

Omdat schaamte volgens haar het menselijke ras op het juiste spoor houdt.

Daar dacht ik zo een beetje het mijne over. Want ja, mijn mond is tijdens het bloggen nu éénmaal iets groter dan tijdens de realtime communicatie met mijn medemensen. Dan durf ik mijne kak wel eens in te houden, zoals iemand uit mijn zeer dichte vriendenkring het wel eens plastisch placht uit te drukken.

Ik zou het prachtig vinden, dacht ik zo bij mezelve, als niemand zich zou hoeven te schamen over wie die is en wat die voelt of doet. Met dien verstande dat we vanuit mooie en gedeelde waarden, waar we volledig achter staan, dingen doen of laten in ons leven en samenleven met anderen.

Zodus, even met de billetjes bloot. Ik heb vijf dagen rond getrokken met een heel fijne Cubaanse vrouw. Ik voelde meer dan vriendschap voor haar, om niet te zeggen dat ik tot over mijn dikke flaporen verliefd werd!

Zij vond mij ook wel een leuke gozer maar meer was er niet en ze besloot dan ook een andere weg in te slaan, die niet de mijne of de onze was. En dat deed pijn. Verdomd veel pijn. Want dat had ik wel eventjes heel graag anders gewild. Ik ken de visie dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor ons eigen geluk, en ik onderstreep die onafhankelijke levenshouding ook maar al te graag. En dat gaat me dan het beste af als ik me helemaal in mijn nopjes voel of als het een ander betreft. Maar op een moment als dit mocht die visie eventjes gestoken worden daar ze het zonlicht niet ziet.

En ja, zelfs op 42-jarige leeftijd kan een voorval als dit me helemaal onderuit halen. Wat de pijn dan doorgaans met me doet is dat ik heel negatief word.

En daar zit de groei die ik vaststel bij mezelf. Die fase laat ik niet zo lang meer toe als vroeger. Want deze teleurstelling is mij uiteraard niet geheel onbekend. Ik ben opnieuw in mijn positiviteit gaan staan en heb me gefocust op datgene waar ik nog steeds dankbaar voor ben op dit moment en waar ik verder naartoe wil met mijn reis.

Dit medicijn werkte wonderbaarlijk goed. Beter dan instant een aantal hectoliters bier achter de kiezen te trekken, mij in vroegere tijden helaas ook niet geheel onbekend!

Ik heb per scooter een aantal ontzettend mooie tochten gemaakt in de buurt van Mae Hong Son en over de grens met Myanmar. De natuur in het Noorwesten van Thailand is adembenemend mooi! Ik ben tijdens mijn tochten vaak tussen de lokale bevolking en dat doet me erg goed.

De gastvrijheid en hartelijkheid hier zijn van een voor mij ongekend hoog niveau. Zo heb ik heb samen met een oude vrouw een gebed gedaan.

Geert Blog 3Ze kende mij van haar noch pluim, nodigde me uit bij haar thuis en samen hebben we elkaar het allerbeste toegewenst in het leven, zij op haar manier ik op de mijne.

Ik verstond haar niet en zij mij niet, en toch was het duidelijk hoeveel goedheid en warmte in haar woorden vervat zaten.

Dit soort dingen zijn het die voor mij het reizen echt bijzonder maken. Dit is waarvoor ik het doe !

Ik heb ook wat vooruitgekeken en beslist dat ik een tijdje al liftend wil verder trekken. Ik zal wel zien hoe het gaat en waar ik uiteindelijk uitkom. En zo gaat het al sinds langere tijd in mijn leven. De behoefte om van de begaanbare wegen af te wijken en op mijn eigenzinnige manier te zoeken naar de bijzonderheid van wat ongewoon is.

Wat bij tijden wel eens onzekerheid kan opleveren voor mezelf en mijn omgeving.

En toch wil ik op geen andere manier dan dit mijn leven leiden.

Zelfs als ik op mijn oude dag onder een brug eindig, en geloof me, die gedachte spookt vaker door mijn hoofd dan me lief is sinds ik ontslag heb genomen bij de NMBS.

Dan nog zal ik rijk aan mooie herinneringen en trots op de keuzes die ik gemaakt heb ten onder gaan. Dat kan ik hier tijdens mijn reis duidelijker voelen dan ooit tevoren!

20191222_125503En op die manier is mijn reis toch vooral een reis naar binnen in mezelf.

Naar wie ik in essentie ben en graag wil zijn.

Af en toe stevig met mijne voorgevel tegen de grond kletsend en een hart dat radeloos is, om daarna weer recht te klauteren en verder te gaan …

Wordt wellicht vervolgd 🙂

En zo wens ik vanuit het verre Thailand iedereen fijne en verbindende feestdagen toe en dat 2020 een fantastisch jaar mag worden voor alles en iedereen!

Met avontuurlijke groeten,

Geert

8 thoughts on “Onbeschaamd

 1. Roos Blanckaert

  Alweer ervarings- verdrietrijker op je binnen en buiten trip ..
  Succes met het liftend reizen.
  Een verrassende overgang naar 2020 gewenst!
  Grt, rb

  Outlook voor Android downloaden

  ________________________________

  Liked by 1 person

  Reply
 2. Klara

  Heel fijn om je reis wat mee te kunnen volgen zo.
  Hele ik wens je alvast een hele mooie overgang van oud naar nieuw, al heb ik het idee dat je daar mogelijks middenin zit 😉
  Met liefs
  Klara

  Liked by 1 person

  Reply
  1. geertdegroof Post author

   Dag Klara. Fijn om je nog eens te lezen, ook al is het van ver weg. Dank je wel voor je wens. En ik wens jou/jullie ook het allerbeste toe voor 2020 ! Hartelijke groet & knuffel Geert

   Like

   Reply
 3. Bruno

  Zo oprecht, recht uit het hart. Je kan mensen raken man. Mooi hoe je reis zich ontplooit en je neemt wat er op je pad komt. Ik wens jou een bijzonder mooie overgang naar je nieuwe (jaar) leven.

  Hugh, Bruno

  Liked by 1 person

  Reply
  1. geertdegroof Post author

   Dag Bruno. Dank je wel voor je mooie woorden ! En voor jou en de rest van de familie ook een mooie overgang naar het nieuwe jaar toegewenst. Met o.a. een fantastische plek om te wonen en leven daar in het mooie Faux-La-Montagne 🙂

   Like

   Reply
 4. Pingback: Onbeschaamd - Peter's Marathon Blog

 5. Pingback: Onbeschaamd - Marathon Running

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.